Női piszoár – Eddig ritkán látni, de vannak rá alternatívák

Bár egyelőre alig-alig lopta be magát a köztudatba, léteznek női piszoárok is, amelyek a férfi piszoárokhoz hasonlóan főként a nyilvános mosdókban kapnak helyet. Vajon milyen előnyökkel bírhatnak ezek a berendezések? És hogyan válthatjuk ki őket, ha egy hagyományos, és egyúttal kevésbé higiénikus mosdóhelyiségben ér minket utol a szükség?

Ismerős az érzés, amikor egyszerre próbálod megfeszíteni a combizmaidat, hogy félguggoló vagy guggoló testhelyzetben a lehető legtávolabb legyél a nyilvános vécétől, és egyszerre igyekszel ellazulni, pont annyira, hogy könnyedén tudj pisilni? Közben talán a mosdóajtó előtt kígyózó sor, a kint várakozó baráti társaság, vagy valami teljesen más dolog stresszel, és az már csak hab a tortán, hogy nem túl bizalomgerjesztő a higiénia szintje…

Undor női piszoár

Mi is az a női piszoár?

A női piszoár egy olyan speciális piszoár, amit kifejezetten a női anatómia figyelembevételével terveztek, hogy a nők és lányok számára is egyszerű és kényelmes legyen a használata.

Számos modell érhető el, amelyek lehetővé teszik az álló, félguggoló vagy guggoló pozícióban történő pisilést, általában anélkül, hogy közvetlenül érintkezniük kellene a toalettel.

A női piszoárok különösen hasznosak lehetnek olyan nyilvános mellékhelyiségekben, amelyeket rengetegen használnak csúcsidőben, illetve nagy forgalmat bonyolítanak, például színházakban, stadionokban, oktatási intézményekben, klubokban, bárokban, bevásárlóközpontokban és tömegközlekedési csomópontokban.

Sőt, mobil női piszoárokat is terveztek szabadtéri rendezvények és fesztiválok, valamint nyilvános parkok számára, hogy azokon az eseményeken is kényelmesebb és biztonságosabb módon használhassák a nők a vécét, amiket a szabad ég alatt rendeznek.

A témát – és annak (egyelőre) alacsonyabb ismertségét – többek között Mete Demiriz, a gelsenkircheni Westfälische Hochschule higiéniai technológiai professzora kutatja, aki úgy véli, gazdasági megfontolások és társadalmi konvenciók is gátolják a női piszoárok szélesebb körű elterjedését a nyilvános vécékben.

Vízben lebomló pisitölcsér - egy új típusú női piszoár
Vízben lebomló pisitölcsér – egy új típusú női piszoár

Milyen előnyei lehetnek a női piszoárnak?

  • A férfi piszoárokhoz hasonlóan, a hagyományos vécékkel szemben számos előnnyel járhat egy női piszoár. Ilyenek például:
  • Alacsonyabb költség: a piszoárok olcsóbbak lehetnek a beszerzés és üzemeltetés szempontjából.
  • Egyszerűbb karbantartás: könnyebb és gyorsabb a tisztításuk és a karbantartásuk.
  • Kisebb helyigény: több piszoárt lehet elhelyezni egy vécékabin területén, ezáltal helyet takarítva meg.
  • Csökkentett vízfogyasztás: az öblítéshez kevesebb víz szükséges, mint a hagyományos vécéknél (a vízmentes piszoárok akár öblítővíz nélkül is működhetnek).
  • Higiénikusabb használat: érintésmentesen, így az egészségünkre jobban odafigyelve lehet pisilni (például így elkerülhető, hogy a vécéülőkén vizelet legyen).
  • Gyorsabb használat: a piszoárok használata gyorsabb, így rövidebb a várakozási idő, sőt mivel ugyanakkora területen több egységet is el lehet helyezni, általában rövidebb sorok alakulnak ki a nyilvános piszoároknál (akár 30%-kal több ember használhatja a vécé létesítményeket egyszerre).

Mintha a sípályán lennénk?

A mai női piszoár modellek hasonló koncepció mentén készülnek, mint a férfi piszoárok, de a női anatómiához jobban igazodnak. Az egyik fő különbség, hogy a nők általában háttal állnak a piszoárhoz, és félguggoló testhelyzetet vesznek fel, amit néha „síelő testhelyzetnek” vagy „lebegő testhelyzetnek” neveznek.

Ez a pozíció hasonló ahhoz, amelyet a nők gyakran alkalmaznak a hagyományos nyilvános vécékben, ha azok nem tiszták, és el szeretnék kerülni a testi kontaktust. A „síelő testhelyzet” során azonban előfordulhat, hogy a vizelet visszamarad a hólyagban, ami kedvezőtlenül hathat a medencefenék izmaira. Éppen ezért sok nő csak szükség esetén választja ezt a testhelyzetet.

Női alak a sípályán
Forrás: Pexels

Alternatívákat is találhatunk a női piszoárra

Talán a részletes ismertető is jól alátámasztja, hogy egyelőre nem igazán terjedtek el a női piszoárok, napjainkban kevés ismeret kering róluk a köztudatban.

És bár ez még változhat a jövőben, érdemes észben tartanunk olyan alternatív megoldásokat, amelyek hasonló funkciót töltenek be, és amelyekkel higiénikusabban, könyedebben, kényelmesebben, egészségtudatosabb módon pisilhetünk – legyen szó nyilvános mosdóhelyiségekről, egy erdei túráról, vagy bármely nem mindennapi helyzetről.

Légy önfeledt minden eseményen, helyszínen, hagyd magad mögött a baktériumoktól, fertőzésektől való félelmet, szorongást a Helpee egyszer használatos pisitölcsérével, ami a legújabb és legjobb felhasználhatóságú eszköz, ha „olyanok a körülmények”!

Jó hír, hogy már a Rossmann üzleteiben is beszerezheted a vízben oldódó pisitölcséreket, amelyek segítségével még guggoló vagy félguggoló helyzetben sem kell megközelíteni a nyilvános toalett ülőkéjét (vagy épp a női piszoárt, ha mégis belefutnál ebbe a ritka, ám érdekes berendezésbe).

Amit bárhová és bármikor magaddal vihetsz

A Helpee, mint kihagyhatatlan társ a stresszmentes utazáshoz, kiránduláshoz, fesztiválozáshoz, sportoláshoz (és még megannyi tevékenységhez) számos életkorban átlendít a vécéhasználattal kapcsolatos aggodalmakon.

Helpee - alternatíva a női pisitölcsérre
Helpee pisitölcsér

Fiatal lányok (5-6 éves kortól már nyugodtan használható), felnőtt nők, szépkorú asszonyok: minden életszakasznak megvannak azok a sajátosságai, amik miatt kifejezetten figyelni kell az intim, illetve a személyes higiénia részleteire.

És akár hasonló élethelyzet lehet egy mozgásszervi kórképből, problémából fakadó nehézség is, amikor kifejezetten jól jön, hogy sem guggoló, sem félguggoló helyzetben nem kell megközelíteni a toalettet, megerőltetve az izmokat, ízületeket.

Próbáld ki te is a női piszoárok környezetbarát, gyors és kényelmes alternatíváját, amit bárhová és bármikor magaddal vihetsz, és ami semmilyen helyzetben sem fog cserben hagyni!

Hasonló cikkek

Rám-szakadék túra

A Rám-szakadék Magyarország egyik legizgalmasabb és leglátványosabb túraútvonala, amely a Visegrádi-hegység szívében helyezkedik el. A szurdokvölgy meredek falai, patakok által kialakított sziklái, kihívást jelentenek a

Tovább olvasom »
0
    0
    Kosár tartalma
    Még üres a kosarad!Vissza a webáruházba
      Szállítás kalkulátor