Felfázás tünetei nőknél – mi okozza a betegséget és hogyan jelenik meg?

A felfázás egy olyan gyakori egészségügyi probléma, amely akkor alakul ki, amikor kórokozó baktériumok jutnak a húgyutakba, és ott gyulladást okoznak. Bár előfordulása a hideg hónapokban gyakoribb, megtévesztő neve ellenére nem a hideg okozza a tüneteket. A betegség a nők körében sokkal gyakrabban fordul elő, rövidebb húgycsövükből kifolyólag.

Cikkünkben nőgyógyász orvosaink segítségével átfogó útmutatót adunk a felfázás tüneteiről, megelőzéséről és kezeléséről.

Felfázás tünetei

A felfázás tünetei igen változatosak lehetnek, de leggyakrabban a következőket tapasztalhatják magukon a betegek:

  • Égető érzés vizelés közben.
  • Gyakori sürgető vizelési inger, amely sokszor csak kis mennyiségű vizelettel társul.
  • Fájdalom vagy nyomás a medence területén.
  • Zavaros, rossz szagú, vagy szokatlan színű vizelet.
  • Éjszakai vizelési kényszer.

Felfázás tünetei nőknél

A nők jóval gyakrabban szenvednek a húgyhólyag gyulladás tüneteitől. Ennek hátterében csupán néhány cm hosszú húgycsövük áll, a kórokozók, ugyanis így rövidebb úton és hamarabb juthatnak fel a húgyhólyagba. 

A felfázás tünetei a nőknél hasonlóak lehetnek a fent taglaltakhoz, de vannak olyan különleges jellemzők, amelyek kifejezetten csak őket érinthetik:

  • Fájdalom közösülés során vagy utána.
  • Vér jelenléte a vizeletben, ami ritkábban fordul elő, de komoly aggodalomra ad okot.
  • Fájdalom a hát alsó részén, ami a vesék gyulladására utalhat.
Felfázás tünetei: hátfájás
Forrás: Pexels

Ezen tünetek nem csak kellemetlenek, de gyakran aggodalomra is okot adhatnak, emiatt különösen fontos, hogy a nők tisztában legyenek a felfázás azon tüneteivel, amelyekkel érdemes időben orvoshoz fordulniuk, főleg, ha azok gyakran jelentkeznek vagy hosszasan elhúzódnak.

Felfázás tünetei idős embereknél

Idősebb embereknél nehezebben ismerhetőek fel a felfázás tünetei. Esetükben ritkábban jelentkeznek az olyan tipikus, árulkodó jelek, mint az égető, gyakori vizelési inger. Emiatt különösen ajánlott gyakorta részt venniük orvosi szűrésen és a vizeletvizsgálaton, amelyek segíthetnek a betegség korai diagnózisának felállításában és kezelésében.

A felfázás okai – Mitől alakul ki?

A felfázást leggyakrabban a kolibaktérium (Escherichia coli), egy bélben természetesen előforduló baktérium okozza, de olykor más mikroorganizmusok is kiválthatják. 

Nőknél a gyakori kockázati tényezők és kiváltó okok az alábbiak lehetnek:

  • A nem megfelelő személyes higiénia.
  • Közös fürdő és törölköző használata.
  • A túl szoros, nem pamut ruházat.
  • Kevés folyadékbevitel.
  • A nem megfelelő táplálkozás.
  • A hűvös, nedves időjárási körülmények, különösen abban az esetben, ha a test kihűl és a ruhák — elsősorban az alsóneműk — vizesek maradnak.
  • A betegség megjelenése mögött anatómiai tényezők is állnak. A nők húgycsöve egyrészt rövidebb, mint a férfiaké,  másrészt a húgycsövük, a hüvelyük, valamint a végbélnyílásuk közel helyezkedik el egymáshoz, amely szintén fokozza a kórokozó baktériumok feljutását a húgyutakba.

A felfázás előfordulása évszaktól függően is változó lehet

  • A hideg hónapokban gyakoribbak lehetnek a húgyúti fertőzések, részben az immungyengeség és a meleg ruházat okozta izzadás miatt, amelyek mind ideális környezetet biztosítanak a kórokozó baktériumok elszaporodásának. 
  • Nyáron viszont az izzadás és a nedves fürdőruha, fehérnemű viselése jelenthet kockázatot. 

Éppen emiatt fontos, hogy a szezonális kockázati tényezők tudatában legyünk, és ennek megfelelően készüljünk váltóruhával, illetve biztosítsuk a megfelelő hidratáció és higiénia fenntartását.

A felfázás súlyosságának megértése kulcsfontosságú mind a megelőzés, mind az utókezelés szempontjából. Ha a felfázás korai tüneteit tapasztaljuk magunkon, azonnal forduljunk orvoshoz, ugyanis a kezeletlen húgyúti fertőzések súlyosabb egészségügyi problémákhoz, mint például vesefertőzés kialakulásához vezethetnek.

Felfázás megelőzése

A felfázás megelőzése és kezelése nagymértékben függ az életmódunktól és személyes higiénktől. 

Lássuk a legfontosabb lépéseket, amelyeket érdemes betartanunk:

  • Nélkülözhetetlen a rendszeres és megfelelő folyadékfogyasztás. A napi ajánlott folyadékbevitel nők esetében 2,7 liter (kb. 11 pohár), amely magában foglalja az összes folyadékot; tartalmazza a vizet, teát, gyümölcsleveket és az ételekből származó folyadékot is. 
  • A szintetikus alapú fehérneműk elkerülése melegen ajánlott, helyette érdemes pamut anyagból készült alsóneműt választani, amely sokkal jobban szellőzik.
  • Vizelés után mindig elölről hátrafelé töröljük át a nemi szerveket, ezzel csökkentve a baktériumok terjedésének kockázatát.
  • Szexuális együttlét után mindig menjünk el mosdóba, hogy a potenciális kórokozók eltávozhassanak a húgyútból.
  • A C-vitamin rendszeres fogyasztása az immunrendszer védelmét szolgálja, ugyanis erős antioxidáns hatásának következtében savas környezetet teremt mind a húgyhólyagban, mind a húgyutakban, így meggátolva a baktériumok elszaporodását.
  • A D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható számos egészségügyi probléma, köztük a húgyúti fertőzések megjelenésével is. Emiatt nélkülözhetetlen, hogy elegendő D-vitamint vigyünk be étrend-kiegészítők segítségével, különösen a napfényhiányos hónapokban; a meleg hónapokban pedig lehetőségeink szerint minél többször napfürdőzzünk (természetesen a megfelelő bőrgyógyászati óvintézkedések mellett). 
  • A meleg vizű fürdők nagymértékben elősegítik a káros baktériumok elszaporodását, így érdemes ezeket is elkerülni.
  • Probiotikumok fogyasztása segít helyreállítani a bélflóra egyensúlyát és az immunrendszer erősségét.
  • Az utazások — különösen hosszabb repülőutak és autóutak — igencsak kedveznek a felfázás kialakulásának. Fontos, hogy hosszú utak során elegendő vizet igyunk, valamint rendszeresen mozogjunk a megfelelő vérkeringés fenntartása és a vizelet visszatartásának elkerülése végett. 
  • Ha lehetséges, kerüljük el a közösségi mosdók túlzott használatát, továbbá mindig tartsunk magunknál higiénikus törlőkendőket, kézfertőtlenítőt,
  • Használjunk Helpee pisitölcsért. Az egyszer használatos, vízben oldódó, környezetbarát, papír pisitölcsérrel garantáltan higiénikus körülményeket teremthetünk a folyóügyek elvégzéséhez, ezzel elkerülve a húgyúti fertőzések veszélyét.
  • Bizonyos női higiéniai termékek, mint például a tamponok vagy hüvelyi irrigáló készülékek, befolyásolhatják a hüvely mikroflóráját, ezzel növelve a fertőzések kockázatát. Mindig ügyeljünk arra, hogy vásárlásnál természetes anyagokból készült higiéniai termékeket válasszunk, ugyanis azok minimalizálhatják a kórokozók túlszaporodásának esélyét.
Helpee pisitölcsér felfázás ellen

A felfázás diagnosztizálása és kezelése

A felfázás diagnosztizálása

A felfázás diagnosztizálása általában egy egyszerű vizeletvizsgálattal kezdődik, amely kimutathatja az esetleges fertőzéseket. Amennyiben visszatérő tüneteink vannak, vagy a kezelés nem hozza el a várt eredményt, az orvos további vizsgálatokat, esetleg ultrahangot is előírhat. A pontos diagnózis meghatározása elengedhetetlen a hatékony kezelés érdekében.

Felfázás kezelése orvosi segítséggel

Súlyos vagy tartós felfázás esetén orvosi beavatkozásra is szükség lehet. A leghatékonyabb kezelési módszer a kezelőorvos által felírt antibiotikum. Fontos, hogy a gyógyszer szedése mindig az orvos által előírt dózisban és kezelési időtartamban történjen. 

Alternatív kezelések és otthoni gyógymódok

Azokban az esetekben, amikor a felfázás csak enyhe tünetekkel jelentkezik, érdemes először házi gyógymódokkal próbálkozni. 

Az egészséges táplálkozás, különösen a magas rost- és vitamintartalmú ételek fogyasztása, hatékonyan támogatja az immunrendszert és csökkenteni a húgyúti fertőzések kockázatát. 

  • A tőzegáfonya természetes hatóanyagainak köszönhetően enyhíti a felfázás és egyéb fertőzések tüneteit, valamint elősegíti a káros baktériumok, vírusok, gombák kiírtását.
  • A fokhagyma is ismert gyógymód az antibiotikum-rezisztens baktériumok ellen. 
  • Probiotikumok, mint a joghurt és a kefir, szintén hasznosak lehetnek a bélflóra egyensúlyának helyreállításában, ugyanis azok támogatják az immunrendszer egészséges működését.
Fokhagyma, a felfázás tünetei ellen
Forrás: Pexels

Hogyan előzhető meg a felfázás?

  • A megfelelő mennyiségű folyadék, különösen a víz fogyasztása, elengedhetetlen a húgyutak rendszeres átmosása és a kórokozók eltávozásának szempontjából. 
  • Mindemellett az egészséges táplálkozás,
  • rendszeres testmozgás
  • és a stressz kezelése mind hozzájárulhatnak a húgyútak egészségének megőrzéséhez.

Stressz és a felfázás összefüggései

A krónikus stressz legyengíti az immunrendszert, növelve ezzel a felfázás és egyéb fertőzések kockázatát. Stresszkezelési technikák, mint a meditáció, jóga vagy rendszeres testmozgás, javasoltak az egészséges immunitás fenntartása érdekében.

Hogyan maradhatsz naprakész?

Ajánlott források közé tartozik az egészségügyi intézmények, valamint az orvosok és egészségügyi szakemberek oldalainak követése, akik ellátással és további szakmai támogatással szolgálhatnak felfázás esetén.

A húgyúti fertőzésekkel és felfázással kapcsolatos közérthető és alapos tájékoztatás segítséget adhat abban, hogy az emberek időben felismerjék a tüneteket, és a lehető leghamarabb szakmai segítséget kérjenek az illetékes szakorvosoktól. 

Gyakori kérdések a felfázás tüneteiről

1. Milyen gyakran fordulhat elő a felfázás nőknél? 

Felfázás gyakrabban jelentkezik nők körében, mint férfiaknál. A betegség előfordulása különösen a szexuálisan aktív korosztályt érinti. Számokat tekintve a nők 10%-a évente megfertőződik, és 80%-uk esik át húgyúti fertőzésen élete során. 

2. Minden esetben szükséges antibiotikumot szedni?

Nem minden esetben szükséges antibiotikumos kezelés. Enyhébb panaszok esetén bőséges folyadékfogyasztással és az említett természetes gyógymódokkal is hatékonyan kezelhetjük a tüneteinket. 

3. Hogyan lehet megkülönböztetni a felfázást más hasonló tünetekkel járó betegségektől? 

A felfázás legjellemzőbb tünetei az égető érzés, valamint a gyakori, sürgető vizelési inger. Ha a tünetekhez láz és hátfájás is társul, mindenképp ajánlott a kezelőorvos felkeresése, ugyanis ezen tünetek már a vesék gyulladására utalhatnak.

4. Miért küzdenek néhányan visszatérő felfázással?

Vannak, akik hajlamosabbak a visszatérő felfázásra, amelynek hátterében többek között genetikai hajlam vagy krónikus stressz is állhat.

5. Mikor kell orvoshoz fordulni felfázás esetén?

Amennyiben a tünetek több napig elhúzódnak, netán súlyosbodnak, illetve ha láz, deréktáji fájdalom jelentkezik, vagy vér található a vizeletben, érdemes haladéktalanul szakemberhez fordulni. Ezen tünetek már súlyosabb fertőzés jelei, amelyek azonnali orvosi beavatkozást igényelnek.

6. Mennyi idő alatt múlik el a felfázás?

A felfázás lefolyása változó lehet. Enyhe esetekben — megfelelő otthoni kezeléssel és bő folyadékfogyasztással — néhány nap alatt enyhülhetnek  a tünetek. Ha a betegség már antibiotikumokat is igényel, a tünetek általában a gyógyszeres kezelés alatt kezdenek csak enyhülni.

7. Meg lehet előzni a felfázást?

Igen, a felfázás megelőzhető több módon is. Fontos a bőséges folyadékbevitel, a megfelelő higiénia és a helyes tisztálkodási rutinok betartása. Kerülendő a szűk, nem pamut anyagból készült fehérneműk viselése.

8. Milyen ételeket érdemes kerülni felfázás esetén?

Érdemes elkerülni azokat az ételeket és italokat, amelyek irritálhatják a húgyutakat. Ilyenek lehetnek például a koffeint tartalmazó italok, az alkohol, erős fűszerek, és a citrusfélék. Helyette javasolt a magas rosttartalmú, vitaminokban gazdag táplálkozás, valamint bőséges folyadékfogyasztás.

Hidratálás
Forrás: Pexels

Habár a felfázás gyakori betegségnek számít, számos hatékony módszer áll rendelkezésre annak kezelésére és megelőzésére. A tünetek korai felismerése, az orvosi tanácsok betartása, valamint a megfelelő életmódbeli változások mind hozzájárulnak a gyorsabb gyógyuláshoz és az egészségügyi komplikációk elkerüléséhez. A megfelelő folyadékbevitel, az egészséges táplálkozás, a személyes higiénia fenntartása, valamint a szexuális higiénia betartása mind nélkülözhetetlenek a betegség kialakulásának megelőzésben.

A cikk az anyaleszek.com szakértőinek segítségével jött létre.

Hasonló cikkek

Rám-szakadék túra

A Rám-szakadék Magyarország egyik legizgalmasabb és leglátványosabb túraútvonala, amely a Visegrádi-hegység szívében helyezkedik el. A szurdokvölgy meredek falai, patakok által kialakított sziklái, kihívást jelentenek a

Tovább olvasom »
0
    0
    Kosár tartalma
    Még üres a kosarad!Vissza a webáruházba
      Szállítás kalkulátor