Személyi higiénia – Tippek az otthonod falain innen és túl

Rend a lelke mindennek – tartja az unalomig ismételt közmondás, amit bátran kiegészíthetnénk azzal az aprócska, ám fontos részlettel, hogy a rend mellett a személyi higiénia jelenti mindennek az origóját. Ebbe ugyanis beletartozik az az ápoltság, tisztaság, igényesség és gondoskodás, amely megágyaz biztonságérzetünknek, egészségünknek és önbizalmunknak. És te hogyan teszel személyes higiéniádért? Elhoztuk a legfontosabb tippeket, bármerre is mész.

Mit jelent a személyi higiéné? – merülhet fel a kérdés, hiszen sokszor éppen azokat a felvetéseket a legnehezebb tőmondatban megválaszolni, amik a belénk ivódott szokásokkal rutinszerűen történnek napról napra.

A személyi higiénia nem más, mint a megfelelő önellátási, önkiszolgálási és az egészség fenntartásáért végzett szokások összefoglaló neve. Mivel az egészségünk, testi-lelki jóllétünk  védelme mindannyiunk érdeke, nem érdemes elsétálni sem a testápolás, sem a minket körülvevő tisztaság témája mellett.

Személyi higiénia otthon

Egészségünk megőrzésének egyik fő feltétele a tisztaság, az otthonunk és az egész környezetünk (például a ruházatunk) higiénikusan tartása. A tisztaság és a személyi higiénia hiánya, az igénytelen, rendetlen, piszkos otthoni terek a fizikális és a mentális jóllétünket is erősen meg tudják tépázni.

Jó hír viszont, hogy a megfelelő napi, heti rutinnal, valamint a családtagok összefogásával egészen könnyedén rendben lehet tartani a dolgokat. Ez nem azt jelenti, hogy mindent élére kell állítani, és hogy minden szem morzsát azonnal fel kell kapkodni a konyhakőről. Jóval inkább azt, hogy az egész család kisebb-nagyobb erőfeszítéseivel harmonikus, egészséges és higiénikus otthont lehet kialakítani, fenntartani.

Szoba takarítás - személyes higiénia
Forrás: Pexels

Tippek az otthoni higiéniához:

 • A törölközőket, konyharuhákat, takarító- és mosogatórongyokat gyakran mosd ki!
 • Takarításkor igyekezz a legtöbb felületet áttörölni, lefertőtleníteni, beleértve például a játékokat, olyan tárgyakat, amiket a gyerkőcök a szájukba vehetnek!
 • Étkezés előtt és toaletthasználat után mindig alaposan moss kezet meleg vízzel, szappannal!
 • A papír zsebkendőt egyből tedd a kukába (lehetőleg zárt hulladékgyűjtőbe), miután kifújtad az orrodat!
 • Használj más és más vágódeszkát a különböző ételtípusoknak (például ne a húsos vágódeszkán szeld a kenyeret, akármennyire jól elmostad)!
 • Ha van háziállatod, ne feledkezz meg az extra kézmosásról simogatás után!
 • Fordíts kellő gondot a számodra megfelelő egészségmegőrző, szépségápoló és higiénés termékek beszerzésére! Inkább mindig tarts otthon plusz egy csomag szappant, bőrfertőtlenítő szert, tusfürdőt, sampont, fogkrémet és női higiéniai termékeket!

Személyi higiénia a munkahelyen

Bár könnyen gondolhatjuk, hogy az otthonunk falain kívül alig van ráhatásunk a személyes higiéniánk megőrzésére, ki vagyunk szolgáltatva az adott környezetnek, azért mégis érdemes megnézni, hogy hogyan vigyázhatunk magunkra például a munkahelyünkön, ahol a nap nagy részét töltjük!

Természetesen a hivatásunk és a napi ritmus is befolyásolhatja, hogy mennyi odafigyelés jut erre a témára, de bármennyire is rohanósak a napok, próbáljunk meg nem átsuhanni a környezetünk és önmagunk higiéniája felett! A céges és a személyes higiénia kéz a kézben járnak, mindegyik létfontosságú a betegségek megelőzése érdekében.

Tippek a munkahelyi higiéniához:

 • Tudtad, hogy a beltéri levegő szennyezettsége markánsan növelheti a légúti megbetegedések kockázatát? A légtisztítók, aromadiffúzorok és légfrissítők mellett azonban a rendszeres szellőztetést sem szabad elfelejteni, engedjetek be minél többször friss levegőt az irodába!
 • Ne feledkezz el a rendszeres kézmosásról, főleg akkor, ha gyakran rázol kezet, kezelsz dokumentumokat, vagy tartasz a kezedben különböző munkaeszközöket!
 • Közös törölközők helyett használjatok inkább eldobható, újrahasznosított papírtörlőt!
 • Cseréljétek gyakran a közös mosogatószivacsot az irodai konyhában!
 • Tarts magadnál kézfertőtlenítőt, higiénikus törlőkendőt vagy nedves törlőkendőt!
 • Ha úgy érzed, hogy valamilyen betegség kerülget, inkább tegyél fel maszkot!

Személyi higiénia a vendéglátásban

Minden hivatásnak megvannak a saját higiéniai szabályai, ajánlásai, a vendéglátóhelyekre viszont érdemes külön is kitérni, hiszen egy jó gasztronómiai élmény megkerülhetetlen alapja a rend és tisztaság (ami nem csak a jó vendéglátós, hanem a környezete, a munkaeszközök, gépek ismérve egyaránt). Így megelőzhetők a nem kívánt ételfertőzések, mérgezések, amiket valljuk be, legszívesebben mindenki elkerülne!

Vendéglátóhelyi higiénia-tippek:

 • A test, a munka- és védőruha tisztán tartása mellett elsődleges fontosságú a kéz megfelelő ápolása: vágd rövidre és ne lakkozd a körmeidet, valamint előzd meg a bőr kiszáradását, berepedezését, hiszen a repedezett bőr jó táptalajt jelent a gennykeltő baktériumoknak!
 • Ne viselj gyűrűt munka közben, hiszen alatta nagyon nehezen tisztítható a kéz, sőt a gyűrűre is sok-sok szennyeződés rakódhat!
 • A kezek mellett a lábak egészségére, ápolására is fektess kellő hangsúlyt, hiszen hosszú órákig igénybe veszed őket, és a nem megfelelő lábbelivel fájdalmas, kellemetlen bőrkeményedések alakulhatnak ki!
Személyi higiénia a vendéglátóhelyen
Forrás: Pexels

Személyes higiénia nyaraláson, vakáción

A munka vizeiről evezzünk is át a szabadidő témájára, hiszen a feladatok kereszttüzében töltött hosszú napok, hetek, hónapok után igazi megváltás egy vakáció, ám ott sem érdemes megfeledkezni néhány egyszerű, de nagyszerű higiéniás tippről!

Miért is vigyázzunk személyi higiénénkre a nyaralások során? Egyrészt azért, mert nagyon lelombozó tud lenni, amikor a feltöltődésre szánt idő alatt ér minket valamilyen megbetegedés vagy csak szimplán rossz a közérzetünk. Másrészt azért, mert a vakáció is sokkal oldottabban tud telni, ha nem ott helyben kell rögtönözni megoldásokat bizonyos higiéniai helyzetekben, hanem fel vagyunk készülve a „legrosszabbra”.

Tippek a nyaralási higiéniához:

 • Mindig győződj meg arról, hogy van nálad antibakteriális törlőkendő, amit bármilyen helyzetben – például egy nem túl bizalomgerjesztő toalettben – tudsz alkalmazni!
 • Vigyél magaddal Helpee egyszer használatos pisitölcsért, amivel bármilyen nyaralós helyzetben (túra, buli, és még hosszan sorolhatnánk) gyorsan, kényelmesen és higiénikusan pisilhetsz!
 • Szabadtéri program esetén a hordozható bidé is fontos társ lehet, amikor célzott tisztálkodást szeretnél megejteni. Könnyedén és komfortosan túl lehetsz a tisztálkodáson, ha a pisitölcsér mellé egy ilyen eszközt is csomagolsz a nyaralós táskádba.
 • Ha érzékeny a bőröd, inkább vigyél magaddal a bevett tisztálkodási és beauty szereidből, de kabinbőrönd esetén ne felejtsd el a maximum kiszerelést (általában 100 ml), amihez könnyedén beszerezhetsz néhány steril tárolóflakont valamelyik közeli drogériában!

Személyes higiénia fesztiválokon, többnapos rendezvényeken

Csakúgy, mint a nyaralások során, a nagy-nagy tömegek által látogatott fesztiválokon, eseményeken sem érdemes megkockáztatni, hogy lejjebb adunk személyi higiéniánkból. A bulizás része persze legyen igazi fun, éppen, ahogy megálmodtuk, de mindeközben nem érdemes kockára tenni egészségünket!

Tippek a fesztivál-higiéniához:

 • Kézfertőtlenítő, nedves törlőkendő, papír zsebkendő – ezek már igazi alapfelszereltségnek számítanak, nem kell fesztiválnindzsának lennünk ahhoz, hogy ezekről időben gondoskodjunk!
 • A vakációkhoz hasonlóan a kisebb-nagyobb fesztiválokon is hatalmas segítség, ha van nálunk Helpee egyszer használatos pisitölcsér, amivel megelőzhetjük a horrorfilmekbe illő nyilvános mosdók kellemetlenségeit. Mulass önfeledten, anélkül, hogy baktériumoktól, fertőzésektől kelljen tartanod! 

Személyes higiénia a nyilvános mosdókban

És ha már a fesztiválok nyilvános toalettjeinél tartottunk, nézzük, mit tehetünk személyes higiéniánkért bármely nyilvános mosdóban!

Hiszen mindannyiunkkal megeshet, hogy az idő a tét, és be kell szaladunk valamelyik nyilvános toalettbe, ahol még a pár száz forintos díj sem lehet garancia arra, hogy tisztaság fogad majd minket.

Fesztiválozó lányok
Forrás: Pexels

Tippek a higiéniához nyilvános mosdókban:

 • WC használat előtt is moss alaposan kezet, meleg vízzel és szappannal, hiszen már alapból is telis-tele lehet baktériummal a kezed, sőt még valószínűleg aprók után is kutattál a pénztárcádban, ami extrán baci-lelőhely! Ha már megmostad, törekedj arra, hogy papírzsepivel vagy papírtörlővel fogd meg a kilincset!
 • Legyen nálad antibakteriális törlőkendő, amit rögtön tudsz alkalmazni!
 • Vesd be a Helpee pisitölcsért, hogy még guggolva se kelljen megközelítened a nyilvános toalett ülőkéjét! Így biztosan higiénikusabban tudsz pisilni, magad mögött hagyva a fertőzésektől való szorongást, félelmet.

Személyes higiénia a természetben

Ha elhagyod az otthonodat és egy kis kalandozásra adod a fejed, érdemes megtoldani a kikapcsolódás- és elengedés-faktort néhány extra dologgal, ami a biztonság- és tisztaságérzeteden lendít nagyot.

Persze nem mindegy, hogy egy hatalmas fesztiválélményre adod a fejedet, a Balatonon nyaralsz, egy városlátogatással egybekötött roadtripet nyomsz, vagy épp a természetet járod, egy biztos: a személyes higiéné jobb, ha mindenhova elkísér.

Ami a természetjárást illeti, az alábbi lista lesz a segítségedre (persze szemezgethetsz belőle a többi programra való felkészülés részeként is)

Nagy higiéniai pakolólista nagy kalandokhoz

 • Toalett papír,
 • Fülpiszkáló,
 • Csipesz,
 • Női higiéniai termékek,
 • Helpee egyszer használatos pisitölcsér,
 • Szappan, fürdőszivacs,
 • Fogkefe, fogkrém,
 • Körömvágó olló,
 • Fésű, hajgumi, hajcsat,
 • Dezodor, 
 • Szúnyog- és kullancsriasztó,
 • Fertőtlenítőszer, tiszta alkohol, 
 • Tartalék alsónemű, zokni,
 • Elsősegély-készlet
WC papír
Forrás: Pexels

Ha egy csomag Helpee-t szeretnél beszerezni, nem kell messzire menned. Közvetlenül itt, webshopunkon megrendelheted, személyesen pedig a Rossmann üzleteinek polcairól kaphatod le.

Élményben és higiéniában gazdag kalandokat kívánok Neked!

Hasonló cikkek

0
  0
  Kosár tartalma
  Még üres a kosarad!Vissza a webáruházba
   Szállítás kalkulátor

    Kedves Vásárlóm! 

    A 07.10.-07.14. között leadott megrendeléseket 07.15-én tudom feladni. 

    Megértésed köszönöm! – Bogi